Tuesday, February 1, 2011

Babianer och vargar

Svenska vargar och sydafrikanska babianer är inte särskilt lika varandra. Men en sak har de gemensamt: de väcker starka känslor hos folk. Strax söder om Kapstaden på den avsmalnande udden som avslutas med Cape Point lever en stam av babianer som blir alltmer instängda av den expanderande Kapstaden. De var tänkt att aporna skulle hålla sig i ett reservat, Goma, men där rensade man bort de höga träd som de vill tillbringa nätterna i. Pinjer ansågs inte ursprungliga. Aporna hittade utmärkta pinjer vid byn Kommetie, där den sydafrikanska marinen byggt en rad bostadshus för sina anställda. Där fanns det trädgårdar med äppelträd, grönsaksodlingar och sophögar. Perfekt för babianer som äter det de hittar med minsta möjliga ansträngning. Det blev stora konflikter mellan babianerna och befolkningen när aporna hittade in i husen och snodde middagsmaten eller rörde om i soptunnorna. En man tog saken i egna händer och sköt tjugo djur utan att fråga om lov.
Den händelsen blev upptakten till kampanjen Babonns Matters som har till syfte att skapa bättre förutsättningar för både babianer och människor. Med insamlade pengar kunde man anställa så kallade monitorer som går omkring i byn och föser bort babianerna på dagtid samtidigt som alla som bor i byn får lära sig hur man ska göra för att undvika konfrontationer med de i princip fredliga aporna. Men babianhatet är starkt och det händer ofta att djur skadas och dödas trots att de är fridlysta.
Medan vi var i Kapstaden i mitten av januari kunde vi på nätet läsa rapporteringen om licensjakten på de svenska vargarna. En ofattbar 10 procentig åderlåtning av den lilla spillran av svenska vargar.
Det finns vissa likheter mellan den svenska vargdiskussionen och Kap-babianernas situation. Det finns människor som i stort sett utan rationella skäl hatar babianerna med samma lidelse som vissa svenskar hatar vargen.
Lika trist. Lika meningslöst.

No comments: